Bewoners Voorhof zetten volgende stap in verduurzaming wijk

gepubliceerd
15 juli 2023, 11:57

Bron: Leiderdorps Weekblad zaterdag 15 juli 2023

Na een uitgebreide enquête onder de 600 huishoudens in de week de Voorhof, is vorige week donderdag met bewoners en het Buurkracht-team besloten om als eerste project de zonnepanelen aan te pakken. 

Twee maanden geleden startte een werkgroep van vijf bewoners met hulp van de buurtverenigingen Waterbieskreek en Kruidentuin in de wijk de Voorhof en met hulp van de stichting Buurkracht een initiatief voor de gezamenlijke aanpak van de energietransitie. Het Leiderdorps weekblad van begin mei berichtte al over de in de wijk verspreide flyers met uitleg over de actie. Uit de enquête die door 82 mensen werd ingevuld, kwam naar voren dat de grootste belangstelling uitging naar warmtepompen, gevolgd door zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Iets minder maar nog altijd interessant waren dakisolatie, HR++ beglazing en vloerisolatie. De werkgroep is vervolgens aan de slag gegaan om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de eerste drie projecten.

Bijeenkomst 6 juli in het MEC

Alle bewoners die aangegeven hadden geïnteresseerd te zijn, waren uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst in het Milieu Educatief Centrum (MEC). Enkele tientallen bewoners waren present. Na een welkomstwoordje door Jos van der Lubbe en een kennismakingsrondje van de werkgroepleden begon het echte werk: de presentatie door Harry Jansen van de principes, de voor- en nadelen en niet te vergeten: de aandachtspunten van elk van de projecten.

Zo kwam er betreffende de spouwmuurisolatie als verrassing voor menigeen naar voren de verplichte professionele inspectie op vleermuizen, een beschermde diersoort. Adri Wessel, beleidsondersteuner duurzaamheid en energietransitie van de gemeente Leiderdorp, beaamde dat zo’n inspectie tijdrovend en duur kan zijn, waardoor dit project ondanks de subsidie en korte terugverdientijd toch minder aantrekkelijk werd geacht.

Ook voor de nieuwe generatie zonnepanelen geldt een korte terugverdientijd, zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Voor panelen krijg je geen subsidie, maar ze zijn wel vrijgesteld van BTW. Deskundige uitleg was er over de plaatsing, over de diverse soorten omvormers en over wel of niet de noodzaak van aanpassingen in de meterkast.

Deskundige uitleg over warmtepompen was er niet alleen van Harry, maar ook door Ed Grootaarts, een van de energiecoaches van Leiderdorp. Gegeven de veelheid van mogelijkheden (lucht, water, hybride), plaatsing (binnen, buiten, geluid) en diverse constructies met al dan niet bestaande CV’s of boilers was hierover ook het meest te vertellen. Gegeven de status van de meeste woningen in de wijk, daterend van de jaren ‘70 - ‘80, is een hybride luchtwarmtepomp het meest toepasselijk en dat systeem werd dan ook met praatjes en plaatjes het meest toegelicht. Warmtepompen mogen zich verder verheugen op een fikse subsidie. De aanwezigen konden met een fikse portie informatie weer huiswaarts gaan.

Keuze zonnepanelen

Maar niet eerder kon men naar huis dan nadat er een keuze was gemaakt voor het eerste project. Het team kan niet alles tegelijk aan en bij handopsteking bleken de zonnepanelen nipt de voorkeur te genieten; die hebben de eerste plaats overgenomen van de warmtepompen, misschien omdat die toch een te grote diversiteit kennen. Maar niet getreurd: tegen de tijd dat het project met zonnepanelen afgesloten kan worden, komen de warmtepompen als volgende aan de beurt.

De werkgroep buigt zich de komende tijd over de verschillende systemen van zonnepanelen, met een nadrukkelijke voorkeur voor Nederlands of Duits fabricaat, over mogelijke leveranciers en over de te leveren offertes. Met templates en checklijsten van Buurkracht, alsmede een door hen ontwikkelde ‘scoringstool’, wil de werkgroep over twee maanden al komen met een aanbeveling. Alle bewoners van de Voorhof zullen dan uitgenodigd worden voor een bijeenkomst op 24 augustus. Noteer het alvast in uw agenda!

Overigens, een aardige bijkomstigheid van dit initiatief is de sociale component. Nu al leidt het project tot meer kennismaking en discussie onder de bewoners. Reden te meer om samen de schouders eronder te zetten en later ook andere projecten aan te pakken.