Bewoners Voorhof willen verduurzaming gezamenlijk aanpakken

gepubliceerd
12 mei 2023, 12:02

Het zou zomaar kunnen dat de Leiderdorpse wijk Voorhof eind dit jaar een sprong heeft gemaakt in verduurzaming. Een werkgroep van vijf bewoners is een actie gestart om hun buurtgenoten te helpen met de aanstaande energietransitie.

Bron: Leiderdorps Weekblad, 12 mei 2023. Door: Corrie van der Laan

Deze week wordt huis-aan-huis een flyer in de bus gedaan met uitleg over de actie. Ook wordt iedereen verzocht via een vragenlijst aan te geven welke maatregelen zij zouden willen nemen om hun huis duurzamer te maken. Het idee is om zaken als zonnepanelen, isolatiematerialen en warmtepompen gezamenlijk in te kopen. Dat is een stuk gemakkelijker en kan veel voordeliger zijn.

Buurkracht

Het initiatief voor de actie kwam van Harry Jansen uit de Dragontuin. “Ik was aan het nadenken of we met een aantal buren stappen richting gasvrij konden zetten, bijvoorbeeld door een bodemwarmtepomp te installeren”, vertelt Jansen. “Naar aanleiding van mijn verzoek om informatie bij de gemeente nam Simone de Wijn van stichting Buurkracht* contact met me op. Zij vroeg of ik plaats zou willen nemen in een werkgroep om de verduurzaming met de hele wijk aan te pakken. Dat leek me wel wat en mijn buurman, Frits Hagen, was ook geïnteresseerd.” 

Vanaf dat moment ging het snel. Jos van der Lubbe van buurtvereniging De Kruidentuin, Joke Jonker van bewonersvereniging Waterbieskreek en Lisette Jansen sloten zich aan en de werkgroep was een feit.

De Voorhof is gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw. De circa zeshonderd woningen zijn over het algemeen redelijk geïsoleerd maar zeker niet optimaal. “De meeste bewoners hebben wel iets gedaan aan verduurzaming, maar of dat voldoende is om straks van het gas af te gaan is de vraag”, zegt Jos van der Lubbe.

Wijkbijeenkomsten

De werkgroep hoopt dat de vragenlijst, die met steun van Buurkracht is opgesteld, massaal wordt ingevuld. Zowel door huiseigenaren als huurders. Zo willen ze een goed beeld krijgen van welke duurzaamheidsmaatregelen bewoners al genomen hebben en in welke ze geïnteresseerd zijn. Daar moet een prioriteitenlijst uitkomen die tijdens een wijkbijeenkomst op 6 juli met alle bewoners gedeeld wordt.

De werkgroep gaat vervolgens aan de slag om uit te zoeken wat de beste opties zijn en zoekt daar een lijst met leveranciers en offertes bij. “Gelukkig hoeven we niet het wiel uit te vinden”, zegt Joke Jonker. “We doen dit in nauwe samenwerking met Buurkracht, waar veel expertise zit, en we kunnen ook profiteren van de kennis van andere werkgroepen, zoals Energiek Leiden.” Op 25 augustus is er opnieuw een bijeenkomst waar de keuzes en offertes aan de wijk worden voorgelegd. “En dan is het een kwestie van opdrachten geven en uitvoeren”, stelt Van der Lubbe.

Naast verduurzaming zou het project nog veel meer kunnen opleveren. “Doordat we het samen doen, krijg je meer sociale verbinding in de wijk”, verwacht Jonkers. “Wie weet wat we verder nog gezamenlijk kunnen aanpakken.”

Overigens zou de werkgroep er graag meer leden bij krijgen; buren met een relevante deskundigheid of die gewoon willen helpen kunnen dat ook aangeven in de vragenlijst.

* Buurkracht is een zelfstandige landelijke stichting die buren helpt om hun buurt mooier, groener, veiliger gezelliger en duurzamer te maken. De stichting wordt gefinancierd door gemeenten, provincies en netbeheerder Enexis en biedt haar hulp gratis aan.